Skip links

Защо цветовете, които вашата марка използва имат значение

Забелязали ли сте колко много марки използват синия цвят в своите лога и уебсайтове? Причината е проста: те искат да ви вдъхнат доверие.

Синьото е най-често използваният цвят в корпоративните лога. Това е особено характерно за марки, където доверието е от първостепенно значение, като например финансови услуги, киберсигурност и здравеопазване.

Защо има връзка между синьото и доверието? Защо този цвят е толкова мощен символ на доверието?

Най-разпространената теория е, че вече имаме положителни асоциации със синьото – от небето до морето, тези асоциации пораждат чувства на сигурност и постоянство. Проучванията показват, че синьото е любимият цвят както на мъжете, така и на жените по света.

Етимологично, терминът “истинско синьо” се използва за описание на надеждността от векове. През късния средновековен период, градът Ковънтри, Англия, е бил известен със своите талантливи бояджии, които са произвеждали сини платове, за които се смятало, че никога няма да избледнеят.

Фразата “истинско като синьото на Ковънтри” е съкратена до “истинско синьо”, а останалото е история.

Въпреки че доверието е толкова важно за потребителите и те свързват доверието със синия цвят, това не означава, че винаги е разумно да включвате синьо в логото на вашата марка. Първо и най-важно, брандирането на вашата компания трябва да ви помогне да се откроите от конкуренцията. Ако всички конкуренти във вашето пространство имат синьо лого, синьото като доминиращ цвят във вашето лого ще ви направи много по-трудно да се откроите.

Така че, какъв цвят ще избере вашата марка?

Оставете коментар

Начало
Explore
Drag